Avrupa Birliği'nin finanse ettiği, KfW Kalkınma Bankası’nın yürütücülüğünde ve Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Avrupa Spor Haftası etkinliği Gaziantep Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nde başlamış, Mardin Artuklu Spor Salonunda kapanış programı ile son bulmuştur. Etkinlik kapsamında Badminton, Basketbol, Futbol, Hentbol, Masa Tenisi, Bisiklet, Jimnastik, Eskrim, Güreş, Halk Dansları, Judo, Karate, Kick Boks, Satranç, Tekvando, Voleybol, Dart, Okçuluk olmak üzere toplam 18 branşta, çeşitli yaş gruplarında, yüzü aşkın Suriyeli ve Türk sporcu katılım gösterdi. Söz konusu etkinlikle Türk Gençleri ile Geçici Koruma Altındaki Suriyeli Gençlerin sosyal uyumu hedefleniyor.

Gaziantep Etkinliğine, Avrupa Birliği Delegasyonu ve KfW Kalkınma Bankası yetkilileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Gaziantep Vali Yardımcısı, Spor federasyonları ve Sivil toplum kuruluşları katılım sağladı.

Mardin Etkinliğine, Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçisi, KfW Kalkınma Bankası yetkilileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, Spor federasyonları ve Sivil toplum kuruluşları katılım sağladı.

Avrupa Spor Haftası giderek artan hareketsizlik sorunu ile mücadele, spor ve fiziksel aktiviteyi teşvik etme hedefi ile kutlanıyor. Avrupa Spor Haftası, insanların yaş, spor geçmişi veya fiziksel durumu ne olursa olsun toplumun tüm bireylerine yönelik geniş halk kitlelerine odaklanmış ve bu geniş halk kitlelerine düzenli olarak #BeActive yani “aktif ol” mesajı verilerek, günlük yaşamlarında daha fazla egzersiz yapabilmeleri için fırsatlar yaratılıyor.

 

Arka Plan;

‘‘Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi Projesi’’ kapsamında AB FRIT II Fonu Bünyesinde KfW (Alman Kalkınma Bankası) yürütücülüğünde 25.000.000€ hibe alınmıştır. Bu hibe ile 4 yıl (06/2020- 06/2024) sürecek proje çerçevesinde, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Geçici Koruma altında bulunan Suriyelilere ev sahipliği yapan 12 ilde (Adana, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin, Osmaniye, Şanlıurfa) toplamda 28 tesis (Gençlik Merkezi, Gençlik Kampı, Spor Salonları, Futbol Sahası, Yüzme Havuzu, Tenis Sahası) yapılması planlanmıştır.

Projenin genel hedefi, mülteci yoğunluğunun yüksek olduğu seçilmiş illerde Turk gençlerinin ve Suriyeli gençlerin sosyal tesislere erişimini artırmak ve bu sayede Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKaS) gençlerin Türk toplumu ile sosyal uyumunun geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.