Türkiye’deki Mülteciler İçin AB Mali Yardım Programı (FRIT) II Projemiz

 

Avrupa Komisyonu Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları destekleme yönünde verdiği söze ilişkin olarak ilk etapta FRIT I fonları kapsamında başta insanı yardım, eğitim, sağlık hizmetleri ve altyapılarının geliştirilmesi olmak üzere çeşitli projeler aracılığıyla ülkemize 3 milyar Avro tutarında kaynak aktarmıştır. Türkiye’deki koruma altındaki geçici sığınmacılara destek sağlayan projelerin başarılı ve etkin bir şekilde devam edebilmesini teminen FRIT II programı ile ikinci 3 milyar Avroluk kaynağın aktarılmasına karar verilmiştir.

 

FRIT II fonu kapsamında yapılan görüşmeler neticesinde Belediye Altyapısı Proje Çağrısı başlığı altında Bakanlığımızın “Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi Projesi”ni gerçekleştirmesi kararlaştırılmıştır. Projemize FRIT II programında 25 milyon Avroluk fon tahsis edilmiş, Cumhurbaşkanlığı Makamının onayıyla 2020 yılı Ekim ayı itibariyle uygulamaya başlanmıştır. Proje kapsamında, 4 yıllık süre zarfında 12 ilde (Adana, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin, Osmaniye, Şanlıurfa) toplam 28 adet olmak üzere antrenman salonları, sentetik çim yüzeyli futbol sahaları, gençlik merkezleri, gençlik kampı, tenis kortları ve çok amaçlı spor salonu yapılması hedeflenmektedir.

 

Proje kapsamında hali hazırda; proje uygulama birimi oluşturulmuş, asil ve yedek listedeki tesisler için nihai yer değişiklikleri ve tespitleri yapılmış, proje müşavirlik hizmetleri için ilana çıkılmış, iletişim ve görünürlük planı hazırlanmıştır. 2021 yılı içerisinde, proje illeri gruplandırılmış ve ihaleye çıkılıp yapım işlerinin başlaması planlanmaktadır.

 

Yönlendirme Komitesi Toplantısı

 

Proje başlangıcı itibariyle her 6 aylık zaman diliminde periyodik olarak yönlendirme komitesi toplantıları planlandı. Söz konusu toplantının ilki 12 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Alman Kalkınma Bankasını temsilen Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Belediye ve Sosyal Atyapı Başkanı Arne GOOSS, AB Türkiye Delegasyonunu temsilen Türkiye’deki Mülteciler Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı Libor CHLAD, Cumhurbaşkanlığı Makamını Cumhurbaşkanı Yardımcılığı Ofisi Dışilişkiler Başdanışmanı Halil AVŞARATA ve Bakanlığımızı temsilen Bakan Yardımcımız Halis Yunus ERSÖZ katılım sağlamıştır. Yapılan konuşmalarda, taraflar özetle Türkiye’nin özellikle Suriye’de yaşanan kriz sonrasında Türkiye’nin önemli bir yükü üstlendiği, AB mali yardımının önemli olduğu, bu destek ve dayanışmanın artırılarak sürdürülmesi konusunda görüşlerini ifade ettiler.

 

Toplantı programına Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet TEMURCİ, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Ahmet DİLSİZ, Sosyal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Ali GÜNEŞ, ilgili birim amirleri ve uzman personel, proje uygulama birimi çalışanları, projenin uygulanacağı illerden Bakanlık personeli de katılım sağladı.

 

Toplantı programı sırasında, Gençlik ve Spor Uzmanı Başak EKİNCİ projenin tanıtımını yaptı, projenin mevcut durumunu katılımcılara aktardı. Sonrasında, Sosyal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Ali GÜNEŞ, Birimlerince hazırlanan İletişim ve Görünürlük Planı çerçevesinde planlanan aktiviteler konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

 

Programda son olarak söz alan Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet TEMURCİ, Genel Müdürlüklerince uluslararası alanda gerçekleştirilen işbirlikleri ve projeler hakkında bilgi verdi, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Ahmet DİLSİZ ise Gençlik ve Spor Bakanlığının tesis yatırımları hakkında bilgi verdi, kurumsal kapasitenin yeterince güçlü olduğunu ifade edip projenin gereklerini zamanında yerine getirilmesini temin edeceklerini ifade ettiler.