Avrupa Birliğinin finanse ettiği, KfW Alman Kalkınma Bankası ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen “Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısıyla Güçlendirilmesi Projesi” açılış töreni “Sporla Buluşuyoruz” sloganı ile Ankara’da yapıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış törenine, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MEYER-LANDRUT, KfW Alman Kalkınma Bankası Ankara Ofis Direktörü Dr. Kirk MILDNER, Avrupa Birliği Delegasyonu, KfW Alman Kalkınma Bankası, Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri, Suriyeli ve Türk gençler ve sporcular katıldı.

PROJE PAYDAŞLARINDAN SPORUN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜNE VURGU

KfW Alman Kalkınma Bankası Ankara Ofis Direktörü Dr. Kirk MILDNER, konuşmasına sporun gençlerin gelişimine, ev sahibi topluluklar ile mültecilerin sosyal hayata katılımı için taşıdığı öneme dikkat çekerek başladı. Sporun birleştiriciliğine ve yarattığı aidiyet duygusuna da değinen Dr. MILDNER, projenin geldiği noktadan ve bunun bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türk hükümetinin projedeki kararlılığından çok etkilendiğini dile getiren Dr. MILDNER, projenin ana aktörü olan Gençlik ve Spor Bakanlığı'na iş birliği ve özverili çalışmaları için teşekkür etti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus MEYER-LANDRUT da konuşmasında projenin, dezavantajlı gençlerin, yetenek ve kapasitelerini spor yoluyla ortaya koyarak uyum sağlamalarına yardımcı olmakta büyük rol oynayacağına dikkat çekti. Gençlerin ülkelerin geleceği olduğunu belirten Sn. Büyükelçi MEYER-LANDRUT, proje ile gençlere yardımcı olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

BAKAN YARDIMCISI ERSÖZ: HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ ise konuşmasına, Türkiye’nin gençlere ve spora yönelik tesisleşmede çizdiği başarılı grafiğe dikkat çekerek başladı. Bu yöndeki çabanın özellikle dünyada en fazla mülteciyi konuk eden, mültecilere yönelik en fazla yardım ve desteği sağlayan ülkelerin başını çeken Türkiye için daha fazla önem taşıdığını belirten Prof. Dr. ERSÖZ, sporun kardeşlik ve takım olma duygusunu yakalamaktaki belirleyiciliğine vurgu yaptı.

12 ilde yapılacak 28 tesisin yapımına ilişkin çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü kaydeden Prof. Dr. ERSÖZ, projede en büyük hedeflerinin sürdürülebilirlik olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin başta Suriyeli mülteciler olmak üzere tüm misafirlerine “kayıp nesiller oluşturulmaması” önceliği ile yaklaştığını vurgulayan Bakan Yardımcısı ERSÖZ, “Daha çok gencin yararlanabileceği tesisleri hep beraber inşa edeceğimizi, Bakanlık olarak bunun kararlılığında olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

Prof. Dr. ERSÖZ, konuşmasını projenin paydaşlarına, projede emeği geçenlere ve projenin yararlanıcısı gençlere teşekkür ederek tamamladı.

 

OLİMPİYAT ŞAMPİYONU ÖZTÜRK’TEN GENÇLERE TAVSİYE

Konuşmaların ardından 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda masa tenisi tek erkeklerde altın madalya kazanan Abdullah ÖZTÜRK, sahneye çıktı. Kısa bir tanıtım filmi sonrası konuşan olimpiyat şampiyonu sporcu, gençlere olimpiyat serüvenini anlattı. Öztürk, başarı için çok çalışmanın ve disiplinin önemine dikkat çekti; gençlere hedefleri doğrultusunda kararlı olmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.

HALK DANSLARI GÖSTERİSİ, MÜZİK DİNLETİSİ VE İL TANITIMLARI

Seremoni, Pursaklar Gençlik Merkezi’nin hazırlamış olduğu halk dansları gösterisi ile devam ederken, katılımcılar da müziğe ve oyuna eşlik etti. Pursaklar Gençlik Merkezi  müzik grubu dinletisi ile program devam etti.  Programın son kısmında proje kapsamında yapılacak olan 28 tesisin il tanıtımları için oluşturulan stantları dolaşan Sn. Bakan Yardımcısı Halis Yunus ERSÖZ ve Sn. Büyükelçi Nikolaus MEYER-LANDRUT’a illerimizden kendi yörelerine ait el yapımı hediyeler takdim edildi.

KORUNMASIZ GENÇLERİN DAHA İYİ VE KAPSAYICI SPOR VE GENÇLİK ALTYAPISIYLA GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ NEDİR?

“Sporla Buluşuyoruz” projesi, mülteci yoğunluğunun yüksek olduğu seçilmiş illerde Türk ve Suriyeli gençlerin sosyal tesislere erişimini artırmak ve bu sayede Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKAS) gençlerin sosyal uyumunun geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlayan bir projedir.

Avrupa Birliği tarafından Mülteciler İçin Mali Yardım Programı bünyesinde finanse edilen, KfW Alman Kalkınma Bankası  ve Gençlik ve Spor Bakanlığı yürütücülüğündeki projenin uygulaması 4 yıl (07/2020- 07/2024) sürecek. Türkiye’nin güney ve güneydoğusunda yer alan, Geçici Koruma altında bulunan Suriyelilere ev sahipliği yapan 12 ilde (Adana, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin, Osmaniye, Şanlıurfa) toplam 28 tesis (Gençlik Merkezi, Spor Salonları, Futbol Sahası, Yüzme Havuzu, Tenis Sahası) yapılacak.